Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Τα νέα της πόλης



από την Κατερίνα Βουγιούκα

Παραδοσιακές στολές σε μικρογραφία στην Καλαμαριά
Ανοίγει σήμερα Τρίτη 15 Μαΐου τις πόρτες της η έκθεση με παραδοσιακές στολές σε μικρογραφία, της Μαρίας Ιωαννίδου Βαχαβιόλου, στον πολυχώρο Τέχνης REMEZZO. Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Ιουνίου παρουσιάζει ελληνικές αλλά και Κυπριακές παραδοσιακές στολές σε μικρογραφία σε χειροποίητες κούκλες. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Τρίτη έως Παρασκευή 18:00 – 22:00, Σάββατο 12:30 – 14:00 & 19:00 – 22:00 και  Κυριακή 12:00 – 17:00.
  
Οι  μαθητές γνωρίζουν τη Θεσσαλονίκη
Με σκοπό να γνωρίσουν το αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται σήμερα Τρίτη 15 και αύριο Τετάρτη 16 Μαΐου από το Δήμο Θεσσαλονίκης και τον όμιλο «Φίλοι της Φύσης» ένα αστικό παιχνίδι. Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών που  υλοποίησαν κατά το τρέχον σχολικό έτος, προγράμματα περιβαλλοντικής  αγωγής με θέμα «Το αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης στην αειφορική διαχείριση των μνημείων». Στόχος του παιχνιδιού είναι η γνωριμία των μαθητών, από τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης με το κέντρο της πόλης και την ιστορία που συνοδεύει τα μνημεία, τους συγγραφείς, την οικονομική και κοινωνική ζωή. Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 10:00 το πρωί με τη συνάντηση μαθητών, εκπαιδευτικών και συντονιστών στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια γραπτών πηγών, θα προχωρήσουν στην διαδρομή που προβλέπει το παιχνίδι και συγκεκριμένα: σε οδούς που οδηγούν στα μνημεία της πόλης, σε σύγχρονες αρχιτεκτονικές κατασκευές και σε διαδρομές που οδηγούν στους χώρους πολιτισμού. Την Τετάρτη από τις 5:00 το απόγευμα μέχρι και τις 9:00 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του προγράμματος. Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία που θα δώσει το μουσικό συγκρότημα του 1ου Γενικού Λυκείου Σταυρούπολης.
  
Βραβεύτηκε η καμπάνια για τη «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014»
Την πρώτη θέση στα βραβεία e-awards κέρδισε η διαφημιστική καμπάνια του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014». Άξιο αναφοράς είναι ότι η συγκεκριμένη καμπάνια στηρίχτηκε στην προσπάθεια των εθελοντών και τα χρήματα που δαπάνησε ο δήμος ήταν ελάχιστα. Την είδηση μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Η Θεσσαλονίκη στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων»
Και η Θεσσαλονίκη, μετά από απόφαση της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών, εντάχθηκε στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων 1940-1945». Το γεγονός έκανε γνωστό στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος του σώματος Παναγιώτης Αβραμόπουλος, δηλώνοντας ότι «μέχρι τώρα υπήρχε η άρνηση της πολιτείας. Όμως με την απαραίτητη συνεισφορά από το Κέντρο Ιστορίας και τα ντοκουμέντα από την Εβραϊκή κοινότητα ελήφθη η απόφαση». Και ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα : «απομένει τώρα να αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια στους απογόνους των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Είναι η τελευταία εκκρεμότητα που πρέπει να επιλύσουμε και θα πιέσουμε σχετικά το αρμόδιο υπουργείο για να είμαστε καθ’ όλα εντάξει με τη συνείδησή μας». Η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών πάρθηκε με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Απομένουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο προκειμένου να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More