Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

“The Raid: Redemption”: Η καλύτερη ταινία δράσης της δεκαετίας έρχεται από την Ινδονησία



Δεν θυμάμαι πότε και με ποια αφορμή, είχε τύχει να παρακολουθήσω το trailer του “The Raid”, μιας πολλά υποσχόμενης ταινίας δράσης, Ινδονησιακής παραγωγής.
Αργότερα το είχα πετύχει να φιγουράρει ανάμεσα στις πιο αναμενόμενες ταινίες για το 2012, σε αρκετές ανάλογες  λίστες στο διαδίκτυο και πολύ είχα χαρεί γι’ αυτό. Ξέρεις, αυτό που ανακαλύπτεις κάτι καλό και καινούριο και στη συνέχεια το βλέπεις να διαδίδεται και το νιώθεις δικό σου.

από τον Παύλο Περβανά

Μέχρι και που φτάνεις σε σημείο να πεις πως ήσουν από τους πρώτους που το έμαθαν (χωρίς να ισχύει αυτό στην ουσία), χωρίς να σε ρωτήσει κανείς; Ε, αυτό λοιπόν. Πλέον ο τίτλος έχει αλλάξει σε “The Raid: Redemption” λόγω θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στις Η.Π.Α και υπάρχουν σχέδια για τριλογία. Σκηνοθετεί ο Gareth Evans, πρωταγωνιστούν ο Iko Uwais και η Ινδονησιακή πολεμική τέχνη Pencak Silat, και η μουσική είναι των Mike Shinoda (Linkin Park) και Joseph Trapanese.
Βλέποντας λοιπόν το trailer, κι ακολουθώντας την πολύ πετυχημένη πορεία της ταινίας ως τώρα, διάβασα κριτικές του στυλ, «η καλύτερη ταινία δράσης της δεκατίας, των εποχών, του σαββακοκύριακου, του χωριού» κ.τ.λ, ξέρετε... Αναρωτήθηκα λοιπόν, είναι δυνατόν να την απολαύσω περισσότερο από τις τόσες ασιατικές ταινίες δράσης που έχω αγαπήσει μέχρι στιγμής; Τσάκι Τσαν και Μπρους Λι δικέ μου. Και φυσικά όχι μόνο αυτοί, ευτυχώς ακολούθησαν πολλοί ενσαρκωτές του ένοχου, βίαιου, σαμουράι, εφηβικού, alter-ego μου. Και παραδέξου το, αν θες να δεις καλό «ξυλίκι», ασιατική ταινία θα διαλέξεις. Αφήνοντας λοιπόν το “Enter The Dragon” εκτός συναγωνισμού, γιατί πρόκειται για χολιγουντιανή παραγωγή, όπως και το “Kiss of The Dragon”, σου έχω μαζέψει πέντε σκηνές δράσης, μάχης και ξύλου, made in Asia. Fight!

5. OLDBOY (2003) 
Αυτή η απίστευτη σκηνή μάχης από το κλασσικό φιλμ του Chan-wook Park άφησε το σημάδι της επειδή είναι ένα αριστουργηματικό τρίλεπτο μονόπλανο, με τον Min-sik Choi να παλεύει με καμιά 20ριά ένοπλους μπράβους, που χρειάστηκε τρεις ημέρες για να πετύχει. Δεν πρόκειται για μάχη άψογης πολεμικής τεχνικής, αλλά για έναν αυτοδίδακτο άντρα και την κτηνώδη προσπάθειά του να επιβιώσει.


4. WAY OF THE DRAGON (1972)  
Bruce Lee εναντίον Chuck Norris. Τί άλλο θέλεις να πούμε δηλαδή; Η κλιμακωτή μάχη ανάμεσα σε δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του σινεμά των πολεμικών τεχνών, είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή λόγω του σκηνικού του Ρωμαϊκού Κολοσσαίου, αλλά περισσότερο μάλλον, για τα συνεχή πλάνα στον αξιολάτρευτο μικρό θεατή. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι τρίχες του Norris δεν είχαν βρει ακόμη το δρόμο τους για το πρόσωπό του από την πλάτη του σε εκείνη την περίοδο της καριέρας του.Chuck γατάκι...


3. THE PROTECTOR (2005) 
Μια πληροφορία που θα ‘πρεπε να είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο: υπό καμία, καμία συνθήκη, μην κλέψεις ποτέ τον ελέφαντα του Tony Jaa. Αν ακόμη με αμφισβητείς, ή δεν ξέρεις για ποιο πράγμα μιλάω, δες την παρακάτω σκηνή και μπορείς να με ευχαριστήσεις αργότερα για το ότι σου έσωσα τη ζωή.


2. IP MAN (2008) 
O Donnie Yen στο ρόλο του Ip Man, του θρυλικού δάσκαλου του Bruce Lee και αυθεντία του Wing Chun. Η ταινία έχει πολλές αξιόλογες σκηνές μάχης, αλλά αυτή που ο Ip Man ισοπεδώνει δέκα «μαύρες ζώνες», θα παραμείνει μνημειώδης. Ιπτάμενες μπουνιές στα μούτρα και στα στομάχια έχεις ξαναδεί, αν και όχι σε τέτοιο άριστο βαθμό. Εξαρθρώσεις ολόκληρων ποδιών με κινήσεις που μοιάζουν με χάδια όμως;


1. DRUNKEN MASTER II (1994) 
O Jackie Chan είναι πραγματικά ο καλύτερος στο να στήνει ευρηματικότατες σκηνές μάχης, ειδικά όταν πρόκειται για συνδυασμό δράσης και χιούμορ. Στη συγκεκριμένη σκηνή ο Jackie περνάει το πρώτο μισό νηφάλιος, μαζεύοντας αρκετό ξύλο για να του φτάσει για δυο ζωές. Μέχρι όμως, που γίνεται τύφλα από ένα θαυματουργό ποτό. Πρόκειται για την καλύτερη απεικόνιση του Zui Quan (Drunken Boxing), γνωστού και ως Μεθυσμένης Πάλης, που έχει καταγραφεί στο σελιλόιντ ως τώρα. Σίγουρα δεν είναι η πιο βίαιη, σκληρή ή πολύπλοκη σκηνή μάχης, αλλά δύσκολα θα βρεις κάποιον που δεν θα τη θεωρήσει άκρως απολαυστική και διασκεδαστική.


Α, παραλίγο να ξεχάσω! Δες το trailer για το “The Raid: Redemption” εδώ:














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More